A játék nem csak játék!

A játék a gyerekek elsődleges tevékenysége, örömszerzésért választott cselekvéssor. Van, hogy a játékkal kommunikálnak. Megnyilvánulhat benne az értelmi, érzelmi fejlődése, pillanatnyi kedélyállapota és később a játék közben képessé válnak arra, hogy elmondják a gondolataikat, érzéseiket. Ahogy nőnek egyre jobban megértik az őket körülvevő világot. Megértik a társadalmat, és a játékuk módja, szintje is változik.

A legtöbb gyerek nagy szeretettel fordul az állatok felé, így az óvodáskorúak is örömmel választják az állatfigurákat játékuk főszereplőiként. Ezekben a figurákban nagyon sok lehetőség rejlik.

Egy friss óvódásnak a kezdő szorongásokban is segíthet, ha esetleg van otthon olyan állatuk vagy kedvenc állat, akkor kapaszkodót nyújthat. Kisebb korukban, életkoruk fejlettségéhez mérten még csak az utánzásos játékot választják. Ismerik az éppen kiválasztott állat hangját, viselkedését és ezt nagyon jól le is utánozzák. Ahogy nőnek, már képesek fantáziájuk segítségével háttértörténetet kerekíteni, ennek köszönhetően a tevékenység ideje is hosszabbá válik és hosszú perceken keresztül elmélyülten játszanak velük.

Ezekben a játékokban nekünk, óvónőknek is sok lehetőség rejlik. Megfigyeltethetjük velük a különböző játékos módon az állatok tulajdonságait. Megszámlálhatjuk közösen a lábaikat. Beszélgethetünk az élőhelyeikről. Csoportosíthatjuk őket számos szempont szerint vagy válogathatunk, sorbarendezhetünk, ami a matematikai képességeiket, figyelmüket, értelmüket nagyban fejleszti és ezek során rendkívül tájékozottá is válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük