A nyár slágere: fészekhinta – nem csak kényelmes, de jótékony hatású is

A gyerekek már egészen pici koruktól fogva nagyon szeretik a ringató/hintázó mozgást. Sokkal könnyebben megnyugszanak, ha ringatják őket. Ez talán annak köszönhető, hogy ez a mozgás emlékezteti őket az anyaméhben még magzatként tapasztalt mozgásra. A hintázás később is kedvelt mozgásforma marad és rengeteg jótékony hatással is bír.

A hintázás hat az egyensúlyi rendszer fejlődésére. Állandó, ismétlődő ritmusos helyváltoztatással jár. Ennek szerve a belső fülben található, a benne lévő folyadék elmozdulásának hatására érzékeli a test elmozdulását. Mivel a hintázás állandó, ismétlődő és ritmusos helyváltoztatással jár, az egyensúlyi rendszer ingereket küld az agynak, az agy pedig ennek megfelelő utasításokat ad a mozgásszerveknek, hogy a test egyensúlyát megőrizze. Ez a kapcsolat tréningezi az agy érintett területeit. Fejleszti a mozgáskoordinációt, egyensúlyérzékelést, térbeli tájékozódást és többek között a ritmusérzéket is.

A hintázás az izmokat is erősíti, mivel a hintázással járó mozgássor az egyes izmok megfeszítésével és elernyesztésével jár. Az állandó változó helyzet a mozgáskoordináció fejlődését segíti elő, ennek köszönhetően pedig a gyermekek kézügyességét, finommotorikáját is javíthatjuk, ami később az írástanulásnál válhat a gyermek hasznára.

ADHD-s, autista és Down-szindrómás gyerekek számára a hintázás a hosszú és rövid távú memóriát, koncentrációt is képes fejleszteni. A sokak által ismert Ayres szenzoros integrációs terápia szerves részeként is jelen van a hinta, mint fejlesztő eszköz mozgássérült, összerendezetlen mozgású gyermekek számára. Csak úgy, mint a manapság minden óvódában igényelhető TSMT foglalkozások által is aktív szereplő és a terapeuták bátran kihasználják az eszköz nyújtotta lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük