Szerepjátékok (18+)

A gyerekek nagyon szeretik a szerepjátékokat. A körülöttük lévő felnőtteket utánozva, lemásolják és sajátos játékkörülmények között újra alkotják a különböző helyzeteket. Ez az óvódáskor egyik legjellemzőbb játéka, így az óvódában állandó eszköz az ezt elősegítő játékkonyha, babakellékek és a jelmezek.

Képzeletük segítségével megalkotják a játékteret, esetleges játékeszközöket, amelyek segítségével a helyzetet rekonstruálják és átélik. Ilyenkor bárkiből lehet anyuka vagy apuka, benzinkutas, szakácsnő, tűzoltó vagy épp buszsofőr. A szerepjáték a személyiségfejlődésben nagyon nagy szerepet játszik, főleg óvodás korban.

A játék iskolás korban is jelen van még, de céljuk és fontosságuk csökken, mert a gyerekek megtanulják másképp feldolgozni az őket ért élményeket.

A játék célja az életre való felkészülés. Elősegíti az értelmi fejlődést, fontos a szociális és érzelmi fejlődésben is. Gyakorolják a kapcsolatteremtés és az együtt tevékenykedés folyamatát, hiszen ilyenkor a társas viselkedés több fajtáját is ki tudják próbálni, valamint az itt elsajátított szabályok és normák a további életük különböző színterein is útmutatóként funkcionálhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük