Zene nélkül mit érek én?

A zene számos jótékony hatással bír a gyerekek fejlődésében. Egyes tudósok kimutatható összefüggéseket fedeztek fel a zene és a későbbi tanulási képességek között.

Ha egy gyerek hangszeren játszik, az megváltoztatja az idegrendszer felépítését és felgyorsítja az agy fejlődését, valamint elősegíti a kreativitást és formálja az ízlést.

Az egyik kutatás végeredménye azt mutatta ki, hogy a zene tanulása, a hangszerekkel való játék a gyermekek kreativitása mellett az intelligenciára és a motoros készségekre is nagy hatással van. A zenében például sok matematikai alkalmazással is találkozunk, ami inkább életszerűbb, mint az elvont matematikai elméletek – így a zenélés reál tantárgyak elsajátításában is segít.

A zenélés segít a két agyfélteke összekapcsolásában is, ebből adódóan gyermekeink hatékonyabb problémamegoldásra lesznek képesek, és jobban megértik a felénk áradó üzeneteket. Aki hangszeren játszik annak figyelnie kell apró részletekre és egy stratégiát kell követnie, illetve hosszan tartó odafigyelést, koncentrációt is igényel. Ez az élet több területén is kamatoztatható tudást jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük